dimarts, 1 de novembre del 2016

La lactància

Hola a tots i a totes! Aquesta és la última entrada de l'especial de La Meva xinxilla. Us recomano que comenceu pel principi, la entrada "La reproducció" que teniu més avall. Sense més espera acabem ja amb l'especial. Comencem!

Hi ha dos tipus de lactància. La natural i la artificial. Jo us explicaré les dues:

La lactància natural

La llet de la mare és la millor forma d'alimentar a les cries. La llet que puguin ingerir el primer dia de la mare és molt important i vital pel seu futur, ja que és molt nutritiva i conté nutrients vitals pel seu creixement. 

El primer dia, és normal que perdin una mica de pes, però a partir del segon, aniran augmentant, i és molt important que els pesem a diari. Per verificar que la seva nutrició és la adequada, els hi podem tocar la panxa, aquesta ha d'estar una mica inflada i calenta. 

Si la nostre femella només ha tingut una o dues cries, no hi ha cap problema, ja que, les xinxilles tenen sis mamelles, però només les de dalt poden alimentar a les cries. En el cas de que hagi tingut tres o més, nosaltres haurem de rotar a les cries. Haurem de treure una de la gàbia, o les que calgui perquè només hi quedin dues a dins, i les que estan a fora han d'estar molt calentes. Al cap d'una estona canviem. Si volem, també les podem alimentar amb lactància artificial, però no és tan bona com la natural. 

Durant el període de lactància, hem d'anar revisant les mamelles de la mare, perquè les cries neixen amb dents i li poden fer mal.

La lactància artificial

Sempre que sapiguem que la nostre xinxilla està embarassada, hem d'estar preparats per si apareix algun imprevist, sobre tot amb la lactància. Per això necessitem:

  • Xeringues especial de 5 i 2,5 ml.
  • Gases esterilitza des.
  • Llet en pols de gats. Preferible ment de les marques Royal Canin, Novopet o Versele Laga.
En el moment d'alimentar-la, l'hem de tapar amb una manta perquè no perdi la calor. Hem de tenir molt clar que això no és un joc, és un sacrifici per part nostre que ens servirà per mantenir vives a les nostres xinxilles. 

Les pautes per donar-lis el menjar són les següents:
  • 1ª setmana: cada 2 hores.
  • 2ª i 3ª setmana: cada 3 hores.
  • 4ª setmana: cada 4 hores
  • El segon més: cada 6 hores
Hem de tenir en comte que al principi no sabran menjar. Poc a poc elles mateixes ens aniran demanant més i més i passarem a utilitzar la de 5 ml. Però cada xinxilla és diferent així que elles ens aniran marcant la seva pauta. 

Quan acabin de menjar, és important que els netegem amb la gasa esterilitza da mullada en aigua i camamilla. A més, amb un petit pal per a les orelles mullat en aigua calenta, li donarem a les seves parts per estimular-les, igual que fa la seva mare. També hem de netejar les seves caques perquè no es quedin enganxades i finalment els sacarem bé. També comprovarem que la seva panxa està més calenta i inflada.

No és recomanable separar les cries de la mare abans de que pesin 250g. 

Fins aquí l'especial de La Meva xinxilla. Espero que us hagi agradat. Fins dijous!

    
Resultat d'imatges de chinchillas bebes mamando


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada