dimarts, 1 de novembre del 2016

El part

Hola a tots i a totes! Ja ens estem apropant al final d'aquest especial. En aquesta tercera entrada, parlarem sobre una de les últimes etapes: el part. Doncs, si tothom està preparat... Comencem!

El part, normalment, es produeix a primera hora del matí, podem notar que la nostra xinxilla està a punt de parir perquè, una estona abans, està nerviosa, incòmoda i es tomba i s'aixeca varies vegades. 

En el moment del part, la femella es col·loca a dues potes i ajuda a la sortida de la cria amb les potes de davant i la boca. Un cop ja han sortit, els hi talla el cordó umbilical i les seca. En el cas de que hi hagi més d'una cria, podem ajudar-la secant les cries nosaltres mateixos, perquè si ella no pot amb totes, es pot donar el cas de que aquestes agafin fred o hi hagin altres complicacions. 

Un cop acabat el part, la femella expulsa la placenta i se la menja. Això ho fa perquè aquesta és molt nutritiva i li aporta una gran quantitat de calories, vitamines i minerals que necessita. 

Durant el part, poden produir-se algunes complicacions. Si aquest dura més de 30 minuts o veiem que a la femella li costa expulsar a una cria, hem de cridar al veterinari. En el cas de que una cria neixi morta, l'hem de retirar perquè la mare es centri en les vives.

Quan es comença a produir el part, ten si el presenciem com si no, hem de separar el mascle. El motiu es que, les femelles, després del part, tenen un zel post part. Aquest dura entre 8 i 10 dies, i son aquests els que hem de deixar-los separats per evitar que la torni a deixar embarassada. 

Un nou embaràs tan aviat, produeix un desgast en la nostre femella, ja que hem de tenir en comte que està alimentant a les cries i, mentrestant, unes altres estan creixent en el seu interior. No és molt recomanable.

Hem d'evitar i treure tot allò que els bebès puguin pujar i no baixar, sobre tot, les caigudes. El menjar i l'aigua ha d'estar a l'alçada de les cries. Els barrots de la gàbia no han d'estar molt separats, si veiem que les cries poden escapar-se, els hem de tapar. Una cria no pot sobreviure sola. 

És molt important evitar els banys de sorra 10 dies abans del part i 10 dies després. Això ho fem per evitar infeccions a les cries i a la mare. 

Fins aquí la entrada número tres. Espero que us hagi agradat. Fins ara!

Resultat d'imatges de imagenes de chinchillas bebesResultat d'imatges de imagenes de chinchillas bebes


     
    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada